Дубай – 10 любопитни факта, характерни за този град

 Дубай, от години това е най-бързо растящият град на Земята. В средата на миналия век там е имало само няколко сгради из пустинята.  А само половин век по-късно, е огромен град с множество небостъргачи. Характерен е със смелите и нетрадиционни проекти относно архитектура, бизнес и туризъм.

Факт 1: Престъпност в Дубай на практика няма.

В този град мюсюлманските закони са канонизирани. Доста над половината от населението са имигранти, и те са наясно, че за най-малкото провинение могат да бъдат арестувани и осъдени. Полицията е с доста висок бюджет и дори може да срещнете полицейски коли, които струват от 0,5 – 1,8 млн. долара.

Факт 2: Повече от 80% от населението са имигранти.

Практика е работниците, които строят небостъргачите на Дубай са от Пакистан, Индия, Бангладеш. Те съставляват към половината от населението. Има още 23% работници в Дубай, дошли от другаде по света.

Факт 3: В Дубай не се допускат дългове.

Пропуснете ли вноски по задължения, може да ви депортират. Доста новодошли чужденци се  живеят над възможностите си, в резултат на което, ги връщат в родината им преждевременно. Това обяснява защо в Дубай има изоставени луксозни коли по паркингите – те най-вероятно принадлежат на чужденци, които не са успели да изплатят свои задължения и са се прибрали у дома.

Факт 4: Без климатици Дубай нямаше да расте.

Температурите по тези места на сянка достигат 45-47 градуса по Целзий. Благодарение на денонощно работещите климатични инсталации хората успяват да стоят по офисите и домовете си. А в сградите са монтирани вертикални охлаждащи системи, които разпръскват вода за охлаждане.

Факт 5: Това е най-бързо растящият град в света.

Една пета от всички строителни кранове на земното кълбо в момента работят в Дубай, това са 20%. Дубайското метро е завършено през 2009 г и има общо 42 станции. То е построено едва за 18 месеца, което е своеобразен рекорд.

Факт 6: В Дубай не съществуват адреси на сгради.

Това може би се дължи отчасти на свръх бързия растеж на града. Вместо адрес, на пощенските пратки има място за карта, или за инструкции. Чужденците, които пристигат в града непременно трябва да носят карта, на която да показват на таксиметровия шофьор до коя точка пътуват.

Факт 7: Надбягване с камили, които са яздени от роботи.

Дубайците обичат да гледат надбягване с камили като национален спорт. Камилите по принцип се яздят от деца заради ниското им тегло, но това е поставило доста проблеми с нелегален трафик на деца за да бъдат използвани като жокеи. В крайна сметка камилите сега биват яздени от малки роботи, струващи от 400 до 15 000 долара.

Факт 8: Дубай строи в себе си цял град с контрол на климата.

Този град ще е с територия около 2.25 пъти тази на Монако. В него ще има цели алеи и улици, охладени с климатици, така че жителите да се чувстват комфортно.

Факт 9: Желанието на Дубай да е номер едно във всичко.

„Бурж Ал Араб” – твърде вероятно е най-луксозния хотел в света, който е седем звезден. Там се влиза единствено с резервация или покана от шейха. В този хотел 39% е празно място, подчертаващо широките обеми и излъчващо величие. Най-високата сграда на Земята „Бурж Халифа” е един от рекордите на Дубай. Тя се вижда от цели 95 км и има 163 етажа. В този град се намира най-големият мол в света, както и най-големият ски курорт на закрито.

Факт 10: Извънбрачният секс е престъпление.

Забранени неща са също целувки и държане на ръце на обществено място. Интересен факт обаче е, че в съда думата на мъжа е по-силна от тази на жената. Показаният на жената понякога почти не се зачитат. По тази причина почти липсват жалби за изнасилване.

***

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.

ЗА ГОРСКИТЕ КРАВИ, ГРАДСКИТЕ КРАВИ…и за техните кравари

То не е точно така…

- „горските крави” са тези, дето си пасат кротко по полето, не по гората. Те се събират в стада, които стада отстоят едно от друго на от 3 до 22 километра, в зависимост от релефа на местността и гъстотата на населението. Самоходни са, с четворно зацепване.  Дават мляко и са кротки по нрав. Тъпи са, но знаят толкова колкото им е нужно за да се хранят и да раждат сладки теленца. Когато горските крави приключат с млеконадоя, хората ги изяждат… с гарнитура например.

- „градските крави” са тези, дето си минават буйно с колата без да спират на знак „STOP”. Те се движат поединично в града, но отстоят на 0,3 километра – тоест на всеки 300 метра в града ще се натъкнете на градска крава и са доста хомогенно разпределени в градския ландшафт. Несамоходни са, ползват джипове, танкове и камиони – с двойно и с четворно зацепване. Дават мляко, но само понякога и са буйни по нрав. Тъпи са, но си мислят, че имат мозък. И знаят толкова колкото им е нужно за да отидат на фризьор и да раждат сладки рапърченца. Когато градските крави прикрючат с млеконадоя, излизат из града да изяждат хора… с джиповете си примерно.

Да не проявяваме  дискриминация… има и кравари в природата…

- Подвид „Горски кравари”. Те водят Горските крави, тези от полето, на паша. По един на стадо са. Ползват и куче, което да събира стадото на едно място. Горските кравари много викат и много псуват. Имат голяма тояга за да се подпират и за да насочват добитъка в правилна траектория. Помагат на горските крави да израждат теленцата сладки. Доят кравите, после ги изяждат.

- Подвид „Градски кравари”. Те водят Градските крави, онези от града, на молове. Обаче се падат по един на всяка една крава. Ползват куче, което да събира стадото.  Градските кравари също много викат, псуват, че и пръст показват често. Имат голяма лимузина за да избиват комплекси и да насочват други крави към возилото. Не помагат на Градските крави при раждането на сладките рапърченца. Кравите ги доят (!?), после Градските крави изяждат Градските кравари.

Няма изводи. Единствено вместо извод може да се каже: така е в природата…

—————————————————————————————————————————————————————————————–

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.

КАКВО СЕ СЛУЧИ НА 12.12.2012 В КРАЙНА СМЕТКА?

Случи се това. Възможно е оттук нататък човечеството да нарича деня на Зимното слънцестоене “Краят на Света”. Като това е по-скоро шеговит израз и иронично подсказване, че няма да е зле в глобален план хората поне да правят опити за промяна на мисленето си. Всички някак си не толкова очакваха някакъв неграмотен камък да се стовари отнякъде, колкото се събираха, общуваха, и… може би преосмисляха.

В чисто статистически план, със сигурност някъде по Света са станали земетресения, задължително няколко вулкана са изригнали, настъпили са пожари, също и катастрофи с технологически играчки на самото човечество. Е, починали са хора, но със сигурност са се и родили (и то повече на брой). Но тези неща си стават всеки ден, независимо от това коя дата е.

Скоро гледах един филм по National Georaphic относно бедствията, и това дали са бедствия… С една дума ставаше въпрос не за самите нещастни стечения на обстоятелства, а най-вече за гледната ни точка – и в зависимост от нея как едно събитие може да е нещастие и ужасна случка, а при друг поглед на нещата, същото събитие си е просто една от хиляди или милиони вероятности.

Ето примерът от филма. Всяка година някаква птича миграция минавала над едно определено място в Америка. И тази година, като прелитали около 1 милион птици пак от същото място, незнайно по каква невидима причина, внезапно на земята паднали мъртви съм 5000 птици. Започнало разследване на причината. Авторът на филма обаче акцентира на друго. За една минутка паднали 5000 птици. Хората обикновено започват да мислят колко лошо нещо се е случило… Започват да “навързват” нещата – сменени магнитни полюси, спряно магнитно поле, слънчево свръх изригване, електромагнитен импулс, повишена радиация, тайни експерименти на правителствата…

Авторът обаче казва, че това е просто една гледна точка. Но зловеща. Той обаче във филма попита следното: Хиряди години милиони птици са минали над това място. А защо хората не отчитат този щастлив факт. Защо отчитат че веднъж паднали 5000 птици? Защо всяка година не се радват отново и отново – щастливо минаха птиците, и продължават. Друга гледна точка – щастлива. При това, както е очевидно, е по-вероятното развитие на нещата.

21 Декември 2012 вече е в историята. Случиха се неща. То няма как просто. Слънцето си беше относително спокойно (www.http://spaceweather.com/). Има изригвания на плазма, но Земята не попада на линията на разпространение (знае се, че плазмата идва до нас за около 19 часа). На същия този официален сайт за слънчевата активност най-отдолу се вижда и таблица за графика на минаващите метеори, както тяхната маса и разстояние на траекторията им до Зевята. В случая се вижда, че на 23.12 на около 3 пъти разстоянието “Земя-Луна” ще премине тялото ХМ55 с диаметър 12 метра. А в таблицата с малко по-червен цвят е означен метеорит, който ще премине на около 300,000 км от нас (0,09  LD), и който е с размер 57 м.

Иначе в утрото на 21.12.2012 близката звезда с екзотичното име Слънце, изгря от изток, точно проектирайки светлината си отвесно на въображаемата линия Екватор. Покачи леко температурите в зимното северно полукълбо. Понеже бе настъпила датата 21-ви, климатичните чудадости, решиха да разбъркат някой друг леден циклон, пуснаха на няколко места сняг, някъде пък – дъжд, за да се подсили драматизмът на датата. Накрая на деня сянката на земята се заплъзга в посока запад, поглъщайки селищата едно след друго и затъмни сцената… Но хората долу си навключиха лампи и се събраха да си говорят.

Беше настъпил краят на деня… :) … (и Зимното Слънцестоене)…

 —————————–

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.

12.12.12 – КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА “ПОДРЕДЕНИ” ДАТИ?

Вече 12 години продължава играта на числата от календара. Това е защото календарът ни има 12 месеца. И се започна  с първата дата 01.01.01 – още от първия ден на хилядолетието. И днес, когато пиша този текст своеобразният парад на числата приключва – защото е 12.12.2012. Значат ли нещо за нас тези особени подредби. И да, и не…

Какво казват нумеролозите?

Когато например се задаваше дата 06.06.06, много хора се страхуваха да не се появи Антихриста, или да не ни връхлети някакво нещастие. На следващата година на 07.07.07 имаше очаквания за добри и щастливи стечения на обстоятелствата. И така, как “да си гледаме” на днешната дата. Тя като цяло се изписва така: 20.12.2012. Ако сумираме всичките и цифри се получава числото 11 (1+2+1+2+2+0+1+2=11). Това е щастливото число и предвещава радостни и значими събития за хората и обществото. Нумеролозите тълкуват числото 11 и като предвестник на любов, охолство, благополучие. С една дума, голям късмет. Могат да се очакват проява на скрити таланти, открития, поява на творби, дори и повишаване на интуицията у хората. Хубава дата!

Според логиката на числата…

Датите с повтарящи се цифри са в резултат от календара ни, и затова, че броенето ни е циклично – цифрите ни са подчинени на десетичен код, а календарът ни на 12-тичен. Ако календарът се състоеше от 10 месеца от по 36 дни (и 37 през месец), парадът на “красивите” дати щеше да приключи на 10.10.10. Както и между другото, това че 21.12.2012 е обявен за “Край на Света” е чисто съвпадение – просто тогава свършва поредния календар на Маите. По същата логика нашият пък свят всяка година се свършва на 31 Декември в 24:00:00 и веднага в 00:00:01 на 01 Януари се ражда отново.

От гледна точка на статистиката.

Само погледнете какво става тук - в този сайт за статистики във всеки един момент по земното кълбо. Ясно се вижда, че днес е нормално да се родят към 190,000 нови хора и да си отидат от този свят 80,000. Днес ще бъдат произведени 160,000 автомобила (интересно, по 0,84 – почти по кола на новороден), днес – 360,000 велосипеда, ще се продадат близо милион компютри, 370,000 телевизора и прочие. Според статистиките всеки ден стават, земетресения, наводнения и най-различни катастрофи нейде из земното кълбо. И тези от подобни подредени дати вероятно местните и потърпевшите възприемат като “Края на Света”. Не…

Това е Великата Ентропия…

Ентропията, с присъщата и фракталност (всичко се състои от нещо, то пък – от друго и т.н.), с привидния хаос, стремеж към равномерно разпределение на енергията, масата, налягането, температурата… Тя (ентропията и природата(Вселената)) се стреми уж да разбърка някакъв хаос и случайност в събитията, но в крайна сметка ги подрежда да се случват относително равномерно и навсякъде. И като ни се случи нещо на такава дата, казваме си “Ето…” Ентропията разпределя и хубавите неща. Така че, по-вероятно е да ви се случи нещо по-добро, положително и желано, и  то с вероятност 70,4% ако вземем като опорна точка прираста на населението на Земята.

Така че, настройвайте се да ви се случи нещо хубаво!

Впрочем, последната интересна дата с повторение на цифри за тази година ще е 20.12.2012. А на другия ден е 21.12.2012. Сещате ли се сравнението горе с нашия календар? Значи така са направили древните: Според техните отброявания на време те трябваше да пиянстват на 20.12, посрещайки някаква тяхна Нова година…

… И на 21.12 да ходят с питка и пиле на кръстик, или кум, или там както се казва… Васильов ден…

—————————————————

Подобни статии:

- ИСТИНСКАТА ДАТА Е 23.12, А НЕ 21.12 И НЕ ОЗНАЧАВА “КРАЙ НА СВЕТА”

- ИНТЕРВЮ НА NASA С УЧЕНИ ОТНОСНО КРАЯ

- МОИ РАЗМИСЛИ ОТНОСНО 21 ДЕКЕМВРИ 2012

  ***

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.

КАК ДА ОТСЛАБНА – ПОМОЩНИ СЪВЕТИ

Положителната нагласа. Това е повече от половината от вашата задача. Искайте да отслабнете, вярвайте, че отслабвате, радвайте се, че отслабвате. Съвсем скоро ще се чувствате по-добре, ще изглеждате по-добре. Никога не се отчайвайте, дори и да не се получава в началото. Тялото понякога се съпротивлява на промяната и ефектът закъснява. Но винаги идва! Затова спазвайте режима, подхождайте с любов и ще постигнете поставените цели. Запомнете, дори и мисълта “Дали това работи?…” вече е сериозна пречка за успех.
Отслабвайте бавно. Запомнете, колкото по-бавно, толкова по-трайно и здравословно. Избягвайте да сваляте повече от 2,5 – 3 kg месечно, защото ефектът ще бъде кратък. Дори по-лошо, твърде възможно е не само да възвърнете килограмите, но и да напълнеете повече. Затова регулирайте скоростта на отслабване така, че да губите средно 1 – 2 килограма месечно, но за сметка на това постоянно. След време организмът привиква към този режим (обмяната на веществата се саморегулира). Само пресметнете, 12 месеца по 2 кг надолу са внушителните 24 годишно. И ако за втората година са 12 х 1, само за две години вие ще намалите 36 кг от теглото си, но това ще е траен резултат. А две години не са кой знае какъв период…

Повишете физическата си активност. Подходящи са ходене, гимнастика, фитнес, аеробика, изобщо всяко движение, което ви носи удоволствие. Съчетайте движението с вашето ежедневие. Направете го част от начина ви на живот.

Хранете се с качествена храна. Например пържолата е за предпочитане пред кренвирша или колбаса, плодовете и зеленчуците са за предпочитане пред пастите и тортите, готвеното е за предпочитане пред полуфабриката. Добавките, консервантите, подобрителите придават на продуктите определени качества, но също така съдържат множество вредни съставки, причиняващи болести, алергични реакции, целулит. Затова яжте храна, за която знаете какво съдържа.
Приемайте разнообразна храна от седемте групи хранителни продукти. Така ще осигурите на тялото си необходимите хранителни вещества, витамини и минерални вещества.
Приемайте достатъчно качествени белтъци, за да не загубите мускулна маса. Такива белтъци са яйчния, млечния, месния, рибния, соевия. Запомнете, мускулите са ни необходими, а тлъстините – не.
Намалете приема на мазнини, особено от животински произход. При готвене използвайте растителни мазнини в умерени количества. Премахвайте от месото кожата и тлъстините. Ограничете приема на тлъсти колбаси.

Намалете приема на захар, сладкарски изделия, шоколад и т.н. “Бързите въглехидрати” се усвояват след много кратко време и ако тяхната енергия не се изразходи веднага се натрупва по съответните места, под съответната форма – депа. Ако все пак приемете повече захар, постарайте се да я изразходите чрез движение.
По желание може всяка седмица да избирате един ден, в който да се храните само с продукти от растителен произход. Тези дни се наричат разтоварителни и имат много добър ефект върху организма.

Не преяждайте. Имайте милост към вашия стомах. Хранете се 5 – 6 пъти дневно, но по-помалко. Запомнете, ситостта настъпва до 30 min след хранене.

Не се хранете късно вечер. Последното хранене трябва да бъде не по-късно от 19:00 – 21:00 часа. Ако все пак се наложи, старайте се храната да бъде лека.

Пийте достатъчно вода.

Нито един от горните съвети не бива да се спазва всеки път, на всяка цена. Просто трябва да се имат предвид. Ако нарушите някой от тях, не се самообвинявайте, не се отчайвайте. Запомнете, процесът на отслабване трябва да носи удоволствие. Така с всеки изминал ден ще се чувствате все по-добре и по-добре. И резултатите няма да закъснеят.

***

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.