МАНИПУЛИРАТ НИ НЕУСЕТНО…

 

По принцип зная, че следващият материал може да ви заприлича на непоискано мнение. Или пък на някаква борба от моя страна, с нещо което е много, много по-силно от нас, обикновените хора. Може някой да каже: “Какво пък толкова? Кучетата си лаят, керванът си върви…”

Споделям с вас, че това е мое лично мнение. Но някой може и да прогледне за истината, която се крие в него. Защото, който знае истината, той е свободен – той може да мисли, да вижда каквото трябва, да прави изводи и да взема правилните решения. С материалът по-надолу аз не искам да се боря примерно с фармацевтичните концерни (та те са нужни!). Не! С написаното искам да ви разкажа как ни манипулират, как ни промиват мозъците чрез нашето собствено подсъзнание. И всичко това, заради едничката заветна печалба. Но аз няма да се боря с идеята им за тази печалба (на концерните и на рекламистите). Аз ще ви разкажа какво става в нашите глави.

Вижте този клип…

През няколко минутки, по всяко време на денонощието, по всички канали бълват подобни реклами. Не се извинявам за следващите ми думи:

ТЕ СА ЦИНИЧНИ И БЕЗСКРУПУЛНИ!!!…

Ще ви кажа защо мисля така.

Попитах няколко десетки млади татковци и майки, които имат подрастващи малки деца, и които са още на фаза на развитие: “Я, каква какичка Мукосолванка дирижира хорът на Дечицата-Ягодки, които много обичат ягодовия вкус на Амброксола, нахакан в новия Мукосолван… че и какви цветове!… А каква песничка… родолюбива!… Ще кажа на тати да ми вземе… Хм, амброксол… Това ще да е супер яко! Ще си направим с децата от квартала страхотен купон!…”

… Та ги попитах родителите, какво става с техните деца след това, след месеци на непрекъснато облъчване? Те ми отговориха, че децата искат родителите да купуват цялата палитра от така вкусно поднесените медикаменти…

ВНИМАНИЕ, ХОРА!!! СТАВА ВЪПРОС ЗА БЪРКАНЕ В ПОДСЪЗНАНИЕТО!

Сега да обясня малко. Докато някой не си е казал, че подсъзнанието е нещо имагинерно, фантастично, мистично, даже, че се доближава до сектантство.

Ето какво е то. Това са всички безусловни програми, които мозъкът ни върши без да се замисля. То е нашата защита, реакции, базата данни, шаблони и образи. Но то се програмира или препрограмира. Давам два примера за да го разберете поне приблизително какво е то, подсъзнанието. Когато малкото дете види запалена свещ няма откъде да знае, че тя пари… то даже не знае какво точно е паренето и болката от допира до омагьосващо красивия пламък. Ти му викаш: недей, спри, уф, къх…, но то щастливо си качва телцето на масата и лази към чудото. Допирът е само един. Най-много два пъти човек волево си пъха пръстите там… Подсъзнанието вече е програмирано. Край, то вече знае. Даже вече никога не се налага някой да го възпира. Оттам нататък го спира самата програма, която е записана за цял живот.

Вторият пример. Тука вече се доближаваме до промяната на подсъзнанието чрез многократно повтаряне отстрани на някакво твърдение (не казвам истина). Замисляли ли сте се защо знаем светкавично резултата на въпроса: “Колко прави произведението 6х7?”. Отговорът всеки нормален човек го знае – 42. Как го направихте? Сборувахте последователно 6 седмици, сбор след сбор (което пак е вградено в подсъзнанието), или събрахте седем шестици? Не. Понеже в началното училище сте го повторили сто пъти, писали сте го на няколко листа, изпитвали са ви, повторили сте го няколко стотин хиляди пъти. И то е там.

.

Същото нещо може да се случи с възрастния индивид. Като повтаряш на един човек: бе студено е, колко грип има, как сега е зима и ще се кашля… а така, ти вече кашляш, а може и хрипове да имаш, бе ти май се разболяваш. Няма страшно, ние сме тук…” И понеже за да влияят на възрастните индивиди, които са с вече изградени подсъзнателни реакции, като повториш сто пъти, все ще се хване някой по-лабилен. При децата е много лесно. Прави се една цветна и шарена сценка, движения и анимация, една игрива песничка. И много важно, един голям индивид, диригент – големите са умни и добри, ето, съветва дечицата да покашлюват в хор… значи така трябва.

(Аз лично, след такава живописна реклама, бих гледал с удоволствие филма “Царевичните деца” та да доокомплектовам ужаса…)

И да разкажа една истинска история, която Димитър Божанов в неговата книга “Кафе за събуждане” в стил “Тайната” описва. Какво му се е случило на него самия като е бил юноша бледен. Някъде около 18-те му години. Седял си една неделя в къщи. Попаднал му някакъв национален всекидневник. Вътре той прочел статия за псориазиса. Може и да е препрочел материала, но не това е важното. Той се замислил, “Боже, дали и аз го нямам това ужасно нещо? А дали може да ми се случи на мен?…” Сигурен съм че няколко дни със страх се е гледал в огледалото… Знаете ли какво е станало. Неговото подсъзнание вече е било нагласено… И се разболял от тежък псориазис. Така че… Като ти повтарят (или сам си повтаряш) хубави неща, на теб ти се случват хубави неща, и обратното. Самият Божанов се е излекувал по същия метод, с помощта на подсъзнателното, но вече с положителни неща…

Сега. Пак да кажа. Не съм срещу концерните. Те трябва да правят лекарства. Нужни са на хората. Не съм и срещу рекламистите от всякакви медии. Те трябва да си вземат печалбите от техния бизнес. И в двете дейности няма нищо лошо. Ще ви кажа къде е лошто тогава.

То е в манипулацията, в лъжата, в отрицателната нагласа, в черногледството, в неправилното възпитание на малките, неправилното превъзпитание на големите и възрастните.

А какво трябва? Морал преди всичко! И как да стане? Хем да има морал, хем хапчетата и рекламите да си вземат 5-те милиарда… Лесно. Фармацевтичните компании не е нужно да “друсат” нас, горките зрители и слушатели за хапчета и отрицателни усещания, а да се стараят да облъчат аптеките (самите търговски обекти в този бранш) да облъчват лекарските среди и учреждения. Рекламният бизнес не е нужно тотално да спре рекламите и да си загуби огромен дял от приходите. Той, според мен, трябва да посъветва своите клиенти да премахнат отрицателните моменти в рекламата и да ги насочват към други канали за реклама, примерно, вместо да ни побъркват с тези клипове, да организират на концерните симпозиуми с участието на медици и аптечни фирми, купони и прочие. Т.е. по друг начин да им вземат бюджетите за реклама.

Обаче.

Хора сме… Морал?!… Аз ще печеля милиарди, пък ще мисля за морал!… Дойдохме до тънкото място. Става, става. Но само като се създаде ПРАВИЛО за морал. Като се създаде съответен закон, и съответен регулаторен принцип и орган. Със съответните страхотни наказания и глоби. Друг начин няма.

Но тук вече влязох в друга тематика. Нищо не правя. Нищо не мога да направя. Но мога да призова теб – нормалния човек, да не се вързваш на тази манипулация, да не се надрусваш (щото по телевизията ТАКА казали…), да не се разболяваш зорлен – твоето подсъзнание и самия ти.

Това е.

—–

P.S. Дано имам възможност някога да проведа следното измерване, което би трябвало да е в подкрепа или отрицание на горното. Да намеря 2 групи от по примерно 100 човека. Едната група да гледа в продължение на 5 дни гадни клипове с болести, а другата група да гледа клипове с оптимистични реклами, та макар и отнасящи се за лекарства. И след още 5 дни да се замерят съответните хора, разболели се от грип примерно. Може и трета група, такава която пък гледа клипове с красоти и положителни емоции…

 … Но всички знаем изхода от такова изследване… Освен ако не сме черногледи…
————————————————————————————————————-

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.

Вашият коментар