Дубай – 10 любопитни факта, характерни за този град

 Дубай, от години това е най-бързо растящият град на Земята. В средата на миналия век там е имало само няколко сгради из пустинята.  А само половин век по-късно, е огромен град с множество небостъргачи. Характерен е със смелите и нетрадиционни проекти относно архитектура, бизнес и туризъм.

Факт 1: Престъпност в Дубай на практика няма.

В този град мюсюлманските закони са канонизирани. Доста над половината от населението са имигранти, и те са наясно, че за най-малкото провинение могат да бъдат арестувани и осъдени. Полицията е с доста висок бюджет и дори може да срещнете полицейски коли, които струват от 0,5 – 1,8 млн. долара.

Факт 2: Повече от 80% от населението са имигранти.

Практика е работниците, които строят небостъргачите на Дубай са от Пакистан, Индия, Бангладеш. Те съставляват към половината от населението. Има още 23% работници в Дубай, дошли от другаде по света.

Факт 3: В Дубай не се допускат дългове.

Пропуснете ли вноски по задължения, може да ви депортират. Доста новодошли чужденци се  живеят над възможностите си, в резултат на което, ги връщат в родината им преждевременно. Това обяснява защо в Дубай има изоставени луксозни коли по паркингите – те най-вероятно принадлежат на чужденци, които не са успели да изплатят свои задължения и са се прибрали у дома.

Факт 4: Без климатици Дубай нямаше да расте.

Температурите по тези места на сянка достигат 45-47 градуса по Целзий. Благодарение на денонощно работещите климатични инсталации хората успяват да стоят по офисите и домовете си. А в сградите са монтирани вертикални охлаждащи системи, които разпръскват вода за охлаждане.

Факт 5: Това е най-бързо растящият град в света.

Една пета от всички строителни кранове на земното кълбо в момента работят в Дубай, това са 20%. Дубайското метро е завършено през 2009 г и има общо 42 станции. То е построено едва за 18 месеца, което е своеобразен рекорд.

Факт 6: В Дубай не съществуват адреси на сгради.

Това може би се дължи отчасти на свръх бързия растеж на града. Вместо адрес, на пощенските пратки има място за карта, или за инструкции. Чужденците, които пристигат в града непременно трябва да носят карта, на която да показват на таксиметровия шофьор до коя точка пътуват.

Факт 7: Надбягване с камили, които са яздени от роботи.

Дубайците обичат да гледат надбягване с камили като национален спорт. Камилите по принцип се яздят от деца заради ниското им тегло, но това е поставило доста проблеми с нелегален трафик на деца за да бъдат използвани като жокеи. В крайна сметка камилите сега биват яздени от малки роботи, струващи от 400 до 15 000 долара.

Факт 8: Дубай строи в себе си цял град с контрол на климата.

Този град ще е с територия около 2.25 пъти тази на Монако. В него ще има цели алеи и улици, охладени с климатици, така че жителите да се чувстват комфортно.

Факт 9: Желанието на Дубай да е номер едно във всичко.

„Бурж Ал Араб” – твърде вероятно е най-луксозния хотел в света, който е седем звезден. Там се влиза единствено с резервация или покана от шейха. В този хотел 39% е празно място, подчертаващо широките обеми и излъчващо величие. Най-високата сграда на Земята „Бурж Халифа” е един от рекордите на Дубай. Тя се вижда от цели 95 км и има 163 етажа. В този град се намира най-големият мол в света, както и най-големият ски курорт на закрито.

Факт 10: Извънбрачният секс е престъпление.

Забранени неща са също целувки и държане на ръце на обществено място. Интересен факт обаче е, че в съда думата на мъжа е по-силна от тази на жената. Показаният на жената понякога почти не се зачитат. По тази причина почти липсват жалби за изнасилване.

***

.

Полезни сайтове и партньори:

———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                         
портал обяви              портал имоти в Бг                готварство           деца и родители       смешни снимки      застраховани безплатно
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                 
.   новини от последната минута             антични мебели     пътна помощ       помощ за деца           пейзажно фото          автошкола
———————————————————————————————————————————————————————————–
                                                   
   клюките у нас                        скандали                             туризъм                    къща за гости                      осветление                 строителство
———————————————————————————————————————————————————————————–.
.

Вашият коментар